Uutta ytyä tuottavuuteen Alihankinta-messuilta | Alihankinta
Alihankinta-messut

Uutta ytyä tuottavuuteen Alihankinta-messuilta

Uutinen  04.09.2024

Tekoäly muuttaa vahvasti teollisuutta, ja tämän vuoden Alihankinta-messujen teema on ”Tekoälyllä tuottavuutta”. Näytteilleasettajat esittelevät Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa siihen runsaasti konkreettisia ratkaisuja. Ajankohtaisena ilmiönä kannattaa huomata myös ulkomaisten näytteilleasettajien ja messuvieraiden kasvava määrä.

Teollisuusyritysten elinkaariarvioinnin (LCA) kumppani, ruotsalainen Miljögiraff osallistuu ensimmäistä kertaa Alihankinta-messuille. Yhtiö edustaa Ruotsin ja Suomen markkinoilla SimaPro-elinkaariarvioinnin laskentajärjestelmää, jota käytetään 80 maassa. Miljögiraffin toimitusjohtaja Marcus Wendin on johtava pohjoismainen asiantuntija teollisten tuotteiden ja organisaatioiden ympäristövaikutusten arvioinnissa.

– Teollisuusyritykset ja yliopistot tekevät SimaProlla elinkaarianalyyseja sekä vastuullisuusraportoinnin tiedonkeruuta. Suomessa olemme auttaneet lukuisia yrityksiä jo vuodesta 2004. Esimerkiksi Luke, Gaia, Valmet, ABB, Hankkija, Comatec ja Deltamarin sekä Karelia ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto ovat SimaPron käyttäjiä. On hienoa päästä tapaamaan heitä kasvokkain Tampereella, Marcus Wendin hymyilee.

Alihankinta-messuilla Miljögiraff esittelee osastollaan ja puheenvuoroissaan vastuullisuusstrategioita ja -ratkaisuja, jotka koskettavat jo lähes kaikkia organisaatioita.

– Käymme läpi muun muassa teollisuuden hiilijalanjäljenlaskentaa ja EPD-laskelmia, vastuullisuusraportointia sekä scope 3 -laskelmia. Näytämme, miten helposti erikokoiset yritykset voivat ottaa SimaPron käyttöön, Wendin jatkaa.

Elinkaariarviointi on määrällinen lähestymistapa ympäristöjohtamiseen, ja tekoäly on lupaava väline ratkaisuihin, joilla tehostetaan sen soveltamista. Miljögiraff ottaa jo ensimmäisiä askeleita laajamittaisten laskelmien ja ilmoitusten varmennusten parissa.

– Autamme asiakkaitamme tunnistamaan ja todentamaan toimintansa ympäristövaikutukset sekä kehittämään toimintaansa kestävämmäksi tietoon ja laskelmiin perustuen. Käyttäjät vaihtavat mielellään kokemuksiaan webinaareissamme ja SimaPro LinkedIn Forumilla. Tervetuloa myös messuille keskustelemaan mahdollisuuksista ja haasteista, Wendin kutsuu.

Tekoäly tukee arjen tekemistä ja jatkuvaa oppimista

– Messuilla puhutaan tekoälystä ja tuottavuudesta konkreettisesti – muun muassa uusien teknologioiden, robotisaation, jatkuvan oppimisen sekä toiminnan ketteryyden kautta. Meillä on erillinen tekoälyn teemahalli, jossa 30 uutta toimijaa esittelee älykkäitä ratkaisuja ständeillään ja omalla ohjelmalavalla, Tampereen Messujen toimitusjohtaja Tuomas Räsänen kertoo.

– Päälavalla näkökulmaa täydentää keynote-esiintyjä Perttu Pölönen, joka puhuu siitä, mitä tekoäly tarkoittaa työntekijän osaamisen ja jatkuvan oppimisen kannalta. Tekoälyä käsitellään monilta kanteilta muun muassa tasokkaissa paneelikeskusteluissa sekä vuoden 2024 Alihankinta-messujen pääkumppanin Fastemsin puheenvuoroissa, joissa puhutaan teknologioiden haltuun ottamisesta, Räsänen valottaa.

Alihankinta-messut kerää yhteen valmistavan teollisuuden sopimusvalmistajat, päähankkijat ja palveluntarjoajat. He haluavat puhua käytännön asioista ja tulevaisuuden ratkaisuista.

– Yhteistyötä ja ideoita syntyy tehokkaasti, kun ihmiset verkostoituvat ja tutustuvat uusiin ratkaisuihin ja teknologioihin. Siksi Alihankinta-messujen ohjelma suunnitellaan yhteistyössä kävijöiden ja näytteilleasettajien kanssa, Räsänen toteaa.

Alihankinta uudistuu ja kansainvälistyy

Alihankinta-messujen konseptin ydin pysyy, mutta ilme kehittyy, kertoo Räsänen.

– Luomme uutta ohjelmasisältöä, kohdennettuja tapahtumia sekä seminaareja messujen puitteissa. Ympärillä toimii myös rinnakkaisohjelmaa, kuten Tampereen Keskustorilla järjestettävä Isot Koneet Keskustorilla -tapahtuma, jossa koko perhe pääsee tutustumaan teollisuuden käyttämiin koneisiin ja laitteisiin. Digitaaliset työkalumme tukevat näytteilleasettajan markkinointia sekä laadukkaita kohtaamisia. Tänä vuonna lanseeraamme uuden podcast-sarjan, ja tietysti käytämme tekoälyä markkinoinnissa ja viestinnässä.

– Tapahtumassa käy vuosittain noin 17 000 vierasta yli 40 eri maasta. Näytteilleasettajissa on tänä vuonna edustettuna 20 kansallisuutta. Vahvistamme messujen palveluita ulkomaisille yrityksille, ja haluamme kasvattaa messujen kansainvälisyyttä. Sekä vienti että tuonti ovat tärkeitä Suomelle, Räsänen tiivistää.

 

Alihankinta 1.-3.10.2024 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Rekisteröidy maksutta messukävijäksi