Tasowheel Oy | Yli 40 vuotta kehityksen kärjessä – Tasowheel uskoo teollisuuden tulevaisuuteen
Hall of fame Kolumni Uutinen 08.06.2023
Vuonna 1979 perustettu Tasowheel Oy on tunnettu vaativista tarkkuusmekaniikan ja voimansiirron ratkaisuista ja komponenteista eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Yrityksen toiminnan ytimessä ovat toiminnan jatkuva kehittäminen, asiakaskeskeiset ratkaisut sekä pitkälle viety elinkaariajattelu.
Vaikka Tasowheel on kasvanut vuosien saatossa kansainväliseksi teknologiakonserniksi, perinteinen perheyritys pitää edelleen kiinni ydinarvoistaan ja tuottaa laadukkaat hienomekaniikka- sekä voimansiirtoratkaisunsa Tampereen ja Tikkakosken tehtaillaan.
– Tasowheelin neljä peruspilaria ovat korkea laatu, tyytyväiset asiakkaat, vastuullisuus sekä osaavat työntekijämme, joita ilman emme ole mitään, Tasowheelin hallituksen puheenjohtaja Kari Sorjonen kertoo.
Valmistavan teollisuuden piirissä on viime vuosina totuttu uutisiin komponenttipulasta ja nousevista kustannuksista. Tasowheelillä kuitenkin uskotaan, että sijoitukset tulevaisuuteen kantavat yli vaikeidenkin aikojen. Yrityksen harppaukset tuotannon automatisoinnissa ovat luoneet uudenlaista tuotantotehokkuutta ja joustavuutta.
Myös Tikkakoskella hiljattain valmistunut tehdaslaajennus, Scienta– ja Fastpap-yritysostot, miljoonasijoitukset uusiin työstökoneisiin sekä jatkuvasti kasvava panostus henkilöstön koulutukseen ovat ilmentymiä yrityksen vankkumattomasta uskosta tulevaisuuteen.
Markkina-asema hahmottui messuilla
Tasowheel on ollut mukana Alihankintamessuilla joka vuosi alusta saakka. Alihankintasektorin tilanne ja arvostus olivat 1980-luvun puolivälissä varsin toisella tolalla kuin tänä päivänä.
– FinTechin messut olivat ainoa teollisuuden alan suurtapahtuma Suomessa, ja nekin keskittyivät lähinnä pääkaupunkiseutuun. Tampereella alkoi kyteä ajatus omasta tapahtumasta, jonka tavoitteet olivat heti alusta alkaen sekä valtakunnallisia että kansainvälisiä. Alihankintamessuja puuhaamassa oli muun muassa isäni Taisto, joka perusti Tasowheelin, Kari Sorjonen kertoo.
Messujen tavoitteena oli nostaa alihankintayritysten profiilia, verkostoitua ja tarjota mahdollisuuksia keskitettyyn markkinointiin. Mallia haettiin kiertämällä Euroopan messutapahtumia.
– Täytyy ymmärtää, että tuohon aikaan netistä ei ollut kukaan kuullutkaan. Asiakaskontaktit syntyivät kasvotusten ja reissaaminen oli yrityksille elinehto. Messuilla näki koko toimialan kokonaisuuden ja kilpailijat, minkä ansiosta mekin pystyimme hahmottamaan oman asemamme markkinoilla. Ne olivat äärimmäisen tärkeitä tapahtumia myös ostajille, jotka tulivat messuille piirustusten kera tekemään kauppaa. Jos nykyään joku tulee messuosastolle piirustusten kera, se on pienoinen ihme, Tasowheelin kehityspäällikkö Juha Aimo kertoo.
Toimiala kehittyy keskustellen
Alihankintamessujen luonne on vuosien saatossa kehittynyt toimialan mukana. Nykyään messut ovat ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, jossa asiakkaat, toimittajat, yhteistyökumppanit ja rahoittajat kohtaavat. Lisäksi mukana on vuosi vuodelta enemmän alan opiskelijoita, eli messujen funktio työnantajamielikuvan luomisessa korostuu.
– 1980-luvun meininkiin verrattuna on myös se ero, että nykyisin kilpailijoidenkin kanssa voi keskustella varsin leppoisissa tunnelmissa, Kari Sorjonen sanoo nauraen.
Tasowheelillä on pitkä historia hienomekaniikan ja voimansiirron innovaatioiden parissa. Kehityksen kärjessä pysyminen vaatii oman osaamisen jatkuvaa päivittämistä, mikä onkin kuulunut yrityksen perustekemiseen jo yli 40 vuoden ajan.
– Koneet monimutkaistuvat vuosi vuodelta, ja toteutusten vaativuus kasvaa. Esimerkiksi tiedonhallintaan kohdistuu nykyään aivan uudenlaisia vaatimuksia. Meillä on sellaista hienomekaniikan ja liikeratkaisujen suunnittelu- ja valmistusosaamista, jota ei monestakaan muusta yrityksestä löydy. Messut ovat yksi parhaista foorumeista koko toimialan kehittämiseen yhdessä. Kun konkarit ja tulevaisuuden osaajat tuodaan saman katon alle, ajattelu menee väkisinkin eteenpäin, Kari Sorjonen kertoo.
– Pitkään aikaan yritysten suunnitteluosastoja ei tavannut messuilla. Nyt tähän tuntuu olevan tulossa muutos, ja monessa firmassa on tiedostettu, että toimittajien erikoisosaaminen löytyy messuilta. Niinpä suunnittelijat lähtevät taas messuille hakemaan tietotaitoa, jota omasta putiikista puuttuu. Tavallaan siis ollaan palaamassa alkuaikojen meininkiin ja ympyrä sulkeutuu, Juha Aimo summaa.
Tekstin on kirjoittanut Arttu Rantakärkkä, Unfair Lean Marketing Oy