Tampereella valmistetaan kestävää tulevaisuutta
Kolumni 20.09.2019
Teknologiateollisuus generoi sydänmaallaan Tampereen seudulla yli 7 miljardin liikevaihdon sekä yli 70 000 työpaikkaa. Valmistavan teollisuuden kivijalka on erityisesti liikkuvissa työkoneissa, joita rakennetaan ja kehitetään esimerkiksi metsiin, kaivoksiin, satamiin, rakennustyömaille ja maatalouteen. Alaa on muokannut viimeisen vuosikymmenen aikana uudistuminen digitalisaation, robotisaation ja sähköistyksen muodossa ja tämä kehityskulku vain voimistuu.
Alihankinta 2019 -messujen teemana on kestävä valmistus. Muiden yhteiskunnan osa-alueiden tapaan myös teollisuudessa on omaksuttava kestävyysajuri sekä yhtiöiden omissa tuotantoprosesseissa että tuotteiden elinkaarissa. Teollisuuden osuus tuotannollisen toiminnan kasvihuonepäästöistä on Suomessa 10 %, josta noin kolme neljäsosaa on hiilidioksidipäästöjä. Suhteessa teollisuuden tuottamaan hyvinvointiin yhteiskunnassa, päästöt ovat erittäin maltilliset. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yhä parempaa kehitystä tule tavoitella. Monet Tampereen seudun keskeiset teollisuusyritykset ovat parhaillaan käynnistämässä yhdessä sidosryhmiensä kanssa perusteellista selvitystä hiilidioksidipäästöistään pysyäkseen positiivisen kehityksen aallonharjalla.
Edellä mainitut teknologiset megatrendit ovat merkittävä osa kestävämpää tuotantoa, kuten myös toiminnan niin sanottu resurssiviisaus sekä uusiutuvien energialähteiden yhä voimakkaampi painotus. Erityisen paljon on merkitystä kuitenkin sillä, mitä linjalta tulee ulos. Malliesimerkkinä Agco Power kehittää Nokialla maailman vähäpäästöisintä työkoneen moottoria, jota pyritään soveltamaan tulevaisuudessa myös kuorma-autoissa. Yhtiön sadan miljoonan euron investointi Linnavuoren yksikköön tarkoittaa siten väistämättä positiivista muutosta raskaan kaluston voimanlähteiden päästötehokkuudessa globaalisti.
Kestävältä vaikuttaa myös valmistavan teollisuuden tulevaisuus Suomessa. Agco Powerin ohella viime vuosina pelkästään Tampereen seudun valmistavan teollisuuden yrityksistä muun muassa Avant Tecno, Cargotec, John Deere, Nokian Raskaat Renkaat, Ponsse ja Sandvik ovat tehneet merkittäviä uus- ja lisäinvestointeja yksiköihinsä. Tämä on erinomainen asia alue- ja kansantalouden lisäksi kaikille vastuullista tuotantoa arvostaville tahoille.
Kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen toiminnassa valmistavan teollisuuden uudistumisen edesauttaminen on ykkösprioriteetti. Tämän syksyn uutuutena olemme käynnistämässä Tampereen kaupungin kanssa teollista yhteistyökiihdyttämöä, Rapid Tamperetta, jonka on määrä tuoda korkean teknologian alihankkijoita globaalisti tuottamaan uusia ratkaisuja valmistavan teollisuuden haasteisiin. Kiihdyttämöä esitellään myös Alihankinta HEATissa, tervetuloa kuuntelemaan.
Haluan vielä lopuksi toivottaa messukävijöille antoisia ja tuottavia hetkiä tässä pohjoismaisessa teollisuuden megatapahtumassa!
Harri Ojala
Johtaja, uudistuva teollisuus
Business Tampere
Kirjoittaja on Business Tampereen johtaja vastuualueenaan uudistuva teollisuus, eri teknologiaekosysteemit sekä investointien ja viennin edistäminen.