Alihankinta-messuja lähes 30 vuotta – teollisuus tarvitsee kohtaamisia
Lähes 30 vuotta on kulunut ensimmäisestä Tampereen Alihankinta 88 -messutapahtumasta. Messut saivat heti ensimmäisenä vuonna hyvän suosion näytteilleasettajien ja kävijöiden keskuudessa, kiitos hyvin organisoidun markkinoinnin ansiosta. Oli oikea valinta saada toimialaliitot eli Kumi-, Muovi- ja Metalliteollisuus vahvasti mukaan järjestelyihin ja markkinointiin. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa saadessani olla mukana näyttelytoimikunnassa lähes alusta asti, ja viimeiset 17 vuotta sen puheenjohtajana. Meconet Oy on osallistunut jokaisille Alihankinta-messuille. Tampereen Alihankinta-messut on päämarkkinointitapahtuma yhtiöllemme kotimaan markkinoilla.
Näiden vuosien aikana Alihankinta-messut ovat kasvaneet niin näytteilleasettajien kuin kävijöiden osalta. Viimeisen 10 vuoden aikana on saavutettu reilun 17 000 kävijän ja tuhannen näytteilleasettajan määrä lähes joka vuosi. Näytteilleasettajien määrä on kasvanut sitä mukaa kuin näyttelytiloja on saatu lisättyä.
Alkuvuosien messujen hengellisinä vetureina toimivat usein suuret teollisuusyritykset Valmet Automotive, ABB, Valmet, Metso, Nokia ja telakat. On ollut mielenkiintoista seurata kuinka valmistusketjut ja niissä toimivat yritykset ovat kehittyneet. 2000-luvulla on eletty rajun muutoksen aikaa. Suomi on muuttunut kilpailukyvyttömäksi harjoittaa tuotantotoimintaa – näin minulle on annettu ymmärtää. Yritykset ovat siirtäneet toimintaansa pois Suomesta ja sen mukana myös valmistusverkostot ovat siirtyneet ulkomaille. Osa kotimaisista alihankkijoista on siirtynyt sen mukana.
Alihankinnan / sopimusvalmistuksen luonne on voimakkaasti kehittynyt ja kansainvälistynyt. Globalisaation vaikutuksesta päähankkijoiden toiminta Suomessa on merkittävästi vähentynyt, mutta onneksi uusiakin toimijoita on tullut kotimarkkinoille – joskaan ei tarpeeksi. Positiivisesta kehityksestä huolimatta alihankinnan kotimarkkinat ovat supistuneet ja lähes jokaisen sopimusvalmistusta harjoittavan yrityksen on löydettävä markkinoita rajojemme ulkopuolelta.
Onneksi Suomesta löytyy myös yrityksiä, jotka ovat uskoneet itseensä ja tehneet oikeita asioita ollakseen kilpailukykyisiä myös maailmanmarkkinoilla. Vahva satsaaminen osaamiseen, maailmanlaajuinen teknologian seuraaminen ja siten tehdyt oikeat investoinnit ovat valmistavan teollisuuden hyvän kansainvälisen kilpailukyvyn perusta. Rima on asetettava kyllin ylös pärjätäkseen kansainvälisillä areenoilla. On luotava suhteet kansainvälisiin asiakkaisiin sekä oman alansa maailman parhaisiin yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Ja se kaikki tapahtuu pääasiassa omin voimin. Maailma on tässäkin suhteessa muuttunut. Ei sinua todellisuudessa kukaan auta, sinun on tehtävä se itse. Onnistuakseen tässä on tehtävä rajusti töitä ja saatava vähän onneakin mukaan – siinä lääkkeet menestymiseen. Neuvoni on, että älkää tehkö valmistustoimintaanne liian vaikeaksi. Yksinkertaisuus on valttia.
Maailman muuttuminen on luonut tulevaisuuden haasteita yrityksille ja erityisesti yhteiskunnallemme, mitä emme ole suostuneet oikein ymmärtämään. Työn pitää pysyä Suomessa, jos haluamme nykyisen yhteiskuntajärjestelmän toimivan tulevaisuudessakin.
Haluaisin lopuksi nostaa esille case-esimerkin telakalta. On ollut surullista seurata telakkateollisuutemme siirtymistä ulkolaiseen eli norjalaiseen / aasialaiseen omistukseen ja taas ilolla seurata sen siirtymistä saksalaiseen omistukseen. Kuinka on mahdollista kääntää tulevaisuus näin nopeasti tuhon tieltä voittoon? Omistajavaihdos tapahtui viimeisellä hetkellä. Mahtaisiko omistajan arvoilla ja liikkeenjohdon osaamisella olla jotain tekemistä asiassa? Pitäisikö meidän suomalaisten johtajien oppia tästä jotain? Onko arvomme ja johtamisemme kohdallaan? Teemmekö yhtiöiden hallituksissa oikeita päätöksiä?
Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Millä Suomi saadaan nousuun? Tuon kysymyksen tulisi olla jokaisen suomalaisen sydämen asia. Haluan omalta osaltani kiittää Tampereen Messuja valmistavan teollisuuden eteen tekemästänne loistavasta työstä. Alihankinta-messut on erinomainen esimerkki siitä, että teollisuuden ja maailman muutoksista huolimatta kohtaamisten merkitys on säilynyt vahvana. Yhdessä tekeminen sekä kumppaneiden ja asiakkaiden tapaaminen kasvokkain ovat yhä vieläkin sopimusvalmistuksen tärkeintä ydintä sekä olennainen osa luottamuksen rakentamista. Toivotan näytteilleasettajille ja kävijöille menestyksekästä messusyksyä 2016. Tampereella tavataan!
Timo Parmasuo
teollisuusneuvos
Meconet Oy